Miten asunnon varaus tehdään?
Jos Te haluatte varata asunnon, josta olette kiinnostunut, olisi Teidän hyvä aluksi lähettää meille sähköpostia, jossa kerrotte mikä asunto on kyseessä ja mille ajalle haluaisette sen vuokrata. Me tarkistamme omistajan kanssa vuokran, varausehdot, jne kyseiselle ajalle ja kerromme ne Teille vastauksena lähettämäänne viestiin. Halutessanne teemme jo alustavan varauksen. Kun varaus on molemmin puolin vahvistettu, ilmoitamme sen Teille ja Teidän tule maksaa varausmaksu ja välityspalkkio. Varausmaksu jää takuuvuokraksi ja se palautetaan vuokra-ajan loppuessa jos kaikki on kunnossa. Kun Te saavutte Puerto de la Cruziin uuteen loma-asuntoonne, allekirjoitetaan vuokrasopimus (espanjankielinen) josta saatte suullisen suomennoksen. Samalla Teidän tulee maksaa 1. kuun vuokra. Maksu suoritetaan käteisellä.

Paljonko takuuraha on?
Takuuraha on yleensä yhden kuukauden vuokra (joskus pienempikin). Se palautetaan täysimääräisenä vuokrasuhteen päättyttyä mikäli asunto ja sen varusteet ovat täysin kunnossa eikä vuokria tai muita vuokrasopimukseen kirjattuja maksuja (vesi, sähkö tms.) ole maksamatta. Asunnon tulee olla myös siisti kuten se oli vuokrasuhteen alussakin. Mikäli asukas ei ole tehnyt/teettänyt loppusiivousta vähennetään sen kustannus takuuvuokrasta.

Millaiset ovat peruutusehdot?
Varausmaksua ei palauteta jos asiakas peruu varauksen. On hyvä tarkistaa korvaako vakuutusyhtiö siinä tapauksessa maksamanne rahat koti/matkavakuutuksesta.
Mikäli asukas lähtee asunnosta ennen sovitun vuokra-ajan loppumista ei takuurahaa eikä jo maksettua vuokraa yleensä saa takaisin. Mutta ei tarvitse myöskään maksaa vuokraa käyttämättä jääneistä kuukausista.

Mitä sisältyy asunnon varusteisiin?
Kaikki alle vuodeksi vuokrattavat asunnot ovat yleensä täysin kalustettuja ja varusteltuja. Niissä on riittävä määrä liinavaatteita kuten lakanoita ja pyyhkeitä, ruoanlaitto välineitä kuten kattiloita ja pannuja, lisäksi liesitaso, jääkaappi, astiasto, silitysrauta ja -lauta, TV. Useimmissa lisäksi pesukone. Astianpesukonetta ja pölyimuria ei yleensä ole. Suomalaistyyppiset kahvinkeitin, uuni, mikrouuni, leivänpaahdin ym laitteet eivät yleensä kuulu varusteisiin. Lämmittimiä ja/tai ilmastointilaitteita ei Teneriffalla useimmiten tarvita eikä niitä yleensä ole.

Mitä vuokra/kk pitää sisällä?
Luettelossa ilmoitettu vuokra/kk on noin 3 kuukauden vuokra-ajalle. Yleensä lyhyempi aika on kalliimpi kun pitkä taas on halvempi. Veden ja sähkön kulutus sisältyy yleensä vuokraan 50-60 euroon saakka kuukaudessa. Yli menevästä kulutuksesta laskutetaan erikseen. Joissakin asunnoissa sähkö maksetaan kulutuksen mukaan, se on keskimäärin 2-4 hengen taloudessa noin 50 euroa kuukaudessa. Yleensä vuokralaisen tulee lisäksi maksaa myös loppusiivous.

Välityspalkkio?
Toisin kuin Suomessa asunnon välityspalkkion Espanjassa maksaa vuokralle ottaja. Se määräytyy vuokra-ajan mukaan ja on 10% koko sopimusajan vuokrasta, kuitenkin vähintään 170 euroa. Mikäli sopimus tehdään vuodeksi ja sopimus jatkuu automaattisesti vuosi kerrallaan, välityspalkkio on yhden kuukauden vuokra ja se peritään vain ensimmäisestä vuodesta vaikka vuokrasuhde jatkuisi useampia vuosia.

Vikatilanteet?
Jos esim. lamppu menee rikki eikä varalamppua ole, voi asukas ostaa uuden samantehoisen lampun ja vaihtaa sen itse. Jos taas vahinko on suurempi, on soitettava välittäjälle, joka sopii omistajan kanssa korjauksesta ja sen ajankohdasta ym. käytännön toimenpiteistä. Niin pian kuin mahdollista, välittäjä ilmoittaa asukkaalle milloin korjaaja on tulossa. Korjaamisesta aiheutuvan laskun maksaa asunnon omistaja mikäli vika ei ole aiheutunut vuokralaisen toimenpiteistä.

Vesivahinko?
Asukkaan on tehtävä nopeasti ilmoitus välittäjälle. Samalla asukkaan on yritettävä estää vahingon suureneminen esimerkiksi levittämällä pyyhkeitä vuotokohdan alle.

Nettiyhteydet?
Toimivaa/avattua puhelinlinjaa ja/tai nettiyhteyttä ei vuokra-asunnoissa yleensä ole. Se on tilattava puhelinoperaattorilta (Movistar, Orange, Vodafone, ym). Mahdollista on hankkia ns. mokkula-liittymä (prepay), tai kiinteä linja (operaattorin laskutus). Kiinteä linja kannattaa hankkia vain yli 6 kuukauden käyttöä varten. Suomalaisen puhelinliittymän nettiyhteys on nykyisin paras vaihtoehto jos käyttöaika on alle 6 kuukautta.